lauantai 15. helmikuuta 2014

Rotorua and really bad eggs

Siis tiiättekö sen Pirates of The Carribbean kohtauksen, missä Jack Sparrow hyräilee jotain "and really bad eggs" kappaletta ja kattelee kompassia, mikä osottaa vaan sinne minne oikeesti haluut mennä? That's exactly how I feel! Kaikkialla haisee mädille munille ja kompassi näyttää juuri sinne minne oikeasti haluan mennä... Mutta, saadakseni jännitystä elämään, aion jatkaa matkaa hyvinkin eri suuntaan.

Rotorua on ehkä parisen sataa kilsaa Aucklandista etelään Pohjois-Saaren sisäosissa, eli valtameren aallot on nyt hetkeks taaksejäänyttä elämää. Tää kylä kuitenkin on järvenrannalla, että kovin kauas vesielementistä en silti lähteny. Ihastuttavan kirkasvetisen järven lisäks täällä on paljon kiehuvaa mutaa, kuumia lähteitä, sateenkaaren värisiä mineraalilampia ja reikiä maassa, mistä vaan nousee höyryä koko ajan. Ja sokerina pohjalla.... The Smell. Maankuoresta purkautuu noiden kaikkien edellämainittujen asioiden kautta koko ajan ilmaan rikkikaasua ja koko tää paikka haisee ihan mädiltä kananmunilta. Eikä pelkästään siis ilma, vaan myös esimerkiks lakanat ja vuodevaatteet. Viehättävää eikö vaa?

Rotorua on tosi lähellä mannerlaattojen yhtymäkohtaa, joka tekee tästä alueesta siis tosi vulkaanisesti aktiivisen ja maan kuori on tällä alueella normaalia ohuempi. Kerta en oo mikään geologi enkä expertti, niin en nyt yritä esittää mitään numeraalisia faktoja asioista. Kattokaa googlesta. Kun siis ei liioin välitä siitä hienoisesta tuoksusta, niin tää vulkaanisuusasia on ihan hirveen jännittävä ja tääl on kaikkea siistiä nähtävää sen takia. Perjantaina vietin pari tuntia Wai-O-Tapun Thermal Parkissa kattelemassa siis kiehuvaa mutaa, geysireitä ja erivärisiä lampia. Lisäks siel ihan joka paikassa maa vaan randomisti höyrys ja ne kolot oli värjääntyny rikistä semmoseks neonkeltaseks.

Eilen aamulla käytiin toisella thermal alueella, jonka keskellä on maori-kylä eli vähän niinku kaks kärpästä yhellä iskulla. Whakarewarewassa asuu edelleen lähes sata maoria, jotka on paikalla alunperin asuneen heimon jälkeläisiä. Asukkaat toimii myös oppaina vierailijoille ja kahesti päivässä siellä on perinteinen tanssi- ja lauluesitys. Kyläläiset edelleen hyödyntää maansa luonnolista lämpöä ja takapihoille on rakennettu maahan höyryuuneja ruuanlaittoa varten. Niissä on luontasesti 180-240 astetta lämmintä ja ihmiset tekee niissä joka päivä ruokaa. Lisäks niillä on siellä Champagne Pool, jossa on kuumaa, kristallinkirkasta vettä ja jossa voi keittää hedelmiä ja kasviksia. Hajustaan huolimatta se vesi ei oo siis myrkyllistä, vaan jopa päinvastoin. Ei sitä suositella juotavaks, mutta voi siinä ruokaa laittaa ja paikalliset tykkää myös kylpeä siinä, kunhan se ensin johdetaan kylpypaikalle altaisiin ja se vähän viilenee. Kylän rajojen ulkopuolella on myös maan aktiivisimmat geysirit, jotka purkautuu noin kerran tunnissa. Toinen niistä, Pohutu, on myös käsittääkseni Uuden-Seelannin korkein geysir ja se voi nousta jopa 40m korkeeks.

Yritettiin myös lähtee illalla ulos, mut se ei menny ihan niin smoothisti ko vois ajatella. Ensinnäkin mentiin ostaa viiniä kaupasta, eikä saatu, koska ulkomaalaisia ajokortteja ei hyväksytä henkkareiks vaan ainoastaan passi.... Typerää!!! Sama myös baareissa, eikä mua tosissaan kiinnosta kanniskella passia mukana ympäriinsä jos lähen ulos. No Taylor oli kuitenki reipas ja käveli sinne uudestaan hakemaan sen viinin, joten se ongelma ratkes. Mentiin sit yhteen pubiin - Pig and Whistle - kuuntelee livemusiikkia ja aateltiin, et ku bändi lopettaa ni vaihetaan paikkaa kerta se oli aika kallis. No... Seuraavaks ravintolaliikkeeks valikoitukin sit McDonalds koska MIKÄÄN täs kylässä ei ole auki, ei edes lauantai iltasin. Aika käsittämätöntä, kun kuitenkin tää mainostaa itteään Uuden-Seelannin Las Vegasina... Ainoo selitys sille voi olla motellien ja hotellien määrä suhteessa paikallisiin ihmisiin, koska mitenkään muuten tätä kyl ei voi yhdistää Vegasiin. Positiivisena asiana voidaan nähdä se, et aamulla ei ollu krapulaa ja rahaakin säästy kun ei ollu mitään missä käyttää sitä.

Tänään nukuttiin pitkään (yli yheksään) ja tehtiin aamupäivällä ei-mitään. Iltapäivällä lähettiin parin intialaisen couchsurfing tyypin kanssa patikoimaan Red Wood Forrestiin kaupungin ulmopuolelle ja oli ihan hyvä reissu. Kevyehkö iltapäivä lenkki ja nätit maisemat ni mikäs siinä. Ja autokyyti kohteeseen!

Huomenna jatketaan matkaa Waitomoon kattelee luolia, jotrn illaks ois ohjelmassa lähinnä rinkan pakkaamista ja skypetreffit.

En tiiä miks en saa niitä kuvia tänne toimimaan, kait se johtuu tästä tabletista :(

And to sum it up...

I've spend the last 3 days in a place called Rotorua in the central part ot North Island. This is very thermal active and vulcanic area and it smells like sulfa(?) everywhere - most of us would just call the smell "really bad eggs" since it truly smells like rotten eggs.

Thanks to the smelly stuff however there's a lot of cool things to see around. I went to a thermal park where you walk in the middle of a really active area full of steaming holes, bubbling mud pools, geysirs and ponds and lakes in all rainbow colours from different minerals. Absolutely amazing stuff!! I also visited a maori village, which is located in one of the thermal areas and the local guide explained how they still use the warmth of the earth for cooking and heating. They also have naturally boiling water just on they back yard that they use for communal bathtubs, which are quite common among the maoris.

We also wanted to go out for a bit here, since we had the time without missing anything on the next day, but it didn't work that well. First we couldn't get any wine from the store without our passports, foreign drivers licence are not accepted as valid ID... Ridigilous, since who wants to be carrying their passport around when going out for a night?!? Later on we found out that there is absolutely no nightlife whatsoever in this town and found only ONE pub open with quite expensive drinks. So, we found ourselves in McDonalds before midnight and in bed by 1am... Not so wild night out after all, but saved us some money.

Today we slept in and went for a walk to the Red Wood Forest in the afternoon with couple indian guys we found from couchsurfing. It was a nice stroll in the middle of the huuuuuge trees.

Tomorrow it's time to take off again so tonight is all about packing and skyping, since I have no idea when I'm gonna have wifi again. Next stop is Waitomo Caves!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti